Wat is NVMe? Ontdek 3 belangrijke voordelen

Wat is NVMe en wat maakt VPSserver uniek dat we een van de eersten zijn die hier het platform op hebben omgebouwd? Die vraag krijgen we regelmatig van klanten, dus we leggen het hier graag een keer helder uit.

Wat is NVMe?

NVMe staat voor Non Volatile Memory express. Het is een interfaceprotocol om bijvoorbeeld een SSD aan te sturen, net als andere soorten flashgeheugens en NVM-devices. De techniek bestaat overigens al een paar jaar langer, maar als protocol voor flash devices heeft het de laatste tijd snel aan populariteit gewonnen.

Voordelen NVMe

NVMe heeft een aantal belangrijke voordelen te bieden. We zetten 3 belangrijke op een rij:

  • Meer queues
  • Minder latency
  • Meer bandbreedte

Meer queues

Flash drives werken anders dan de traditionele harde schijven waar we lang gebruik van maakten. Die waren fysiek beperkt tot één kop om commando’s uit te voeren. Eén queue voor 256 commando’s was daardoor altijd voldoende.
Flash neemt die fysieke beperking weg, waardoor er in theorie een onbeperkt aantal gelijktijdige commando’s kan worden uitgevoerd. NVMe ondersteunt 65.000 queues met evenveel commando’s per queue en is daarmee razendsnel ten opzichte van het traditionele protocol.

Minder latency

NVMe zit zonder controller direct op de PCIe-bus, waardoor de afstand naar de processor stukken korter is. Verder is het aantal benodigde CPU cycles per IO half zo hoog, waardoor dit in samenwerking met het haast oneindige aantal queues leidt tot een veel lagere latency.

Meer bandbreedte

De directe plaatsing op de PCIe-bus maakt veel meer bandbreedte beschikbaar. Dankzij de 3.0-standaard is er 1 GBps per lane beschikbaar. Met meer lanes komt er snel meer bandbreedte beschikbaar, meer dan de traditionele 1,2 GBps op basis van het SAS-protocol waar veel organisaties nog gebruik van maken.

NVMe bij VPSserver

We zijn bij VPSserver een van de weinigen die het platform al hebben omgebouwd naar NVMe. Onze platformen zijn daardoor stukken sneller dan voorheen , en bovendien dan veel van de anderen die vergelijkbare diensten leveren. Het is een goed voorbeeld van de manier waarop we technologisch graag voorop lopen, om je niets minder dan de beste oplossingen te bieden.

Vragen over NVMe, over de manier waarop we dat inzetten of jouw mogelijkheden voor een VPS server? Neem contact met ons op, we horen graag van je.